Slovenská oscarová nádej bude zlatým klincom na festivale Barbakan

10.10.2012 Banská Bystrica

Bratislava 10. októbra (TASR) - Organizátori festivalu Barbakan, ktorý sa dnes začína v Banskej Bystrici, sa rozhodli zaradiť do programu "ako jeden z jeho pomyselných zlatých klincov" celovečerný debut režisérky Ivety Grófovej Až do mesta Aš.

Drámu, ktorú Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) nominovala do boja o Oscara v kategórii najlepších cudzojazyčných filmov, Grófová nakrúcala šesť rokov. Snímku zvolili členovia a členky akadémie hlasovaním spomedzi 10 kandidátov spĺňajúcich kritériá určené Americkou akadémiou filmových umení a vied.

"Film má veľmi silnú vnútornú výpoveď a je emociálne silný," povedala výkonná viceprezidentka SFTA Zuzana Mistríková a dodala: "Toto je presne druh filmov, s ktorými máme šancu zaujať v zahraničí."

Slovenskú oscarovú nádej Až do mesta Aš budú mať diváci možnosť zhliadnuť v nedeľu 14. októbra o 15.00 h v kinosále Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Festival Barbakan (10. - 14. 10.) okrem neho ponúkne v rámci filmového programu desiatky celovečerných i krátkometrážnych snímok z celého sveta v piatich nesúťažných a jednej súťažnej sekcii. TASR informoval riaditeľ festivalu Miro Lánik.
 
 
 

Vyberte región